Πρόταση του Προέδρου για το βιβλίο κ. Τσακαλίδη

Πρόσκληση για την εκδήλωση των Αριστούχων
31/10/2017
Σύλλογος Πολυτέκνων Θεσσαλονίκης | Οι Άγιοι Πάντες
Αρθρογραφία του προέδρου κ. Ερωτόκριτου Θεοτοκάτου
31/10/2017

Κυκλοφόρησε το βιβλίο με θέμα: «Αυθεντικές ιστορίες προσφύγων του Σιδερά».

Το βιβλίο αυτό έγραψε ο συγγραφέας, καθηγητής Θεολογίας κ. Γεώργιος Τσακαλίδης, πολύτεκνος ο ίδιος και με πολυτεκνική παράδοση η οικογένειά του. Εκπροσωπώντας τον Κεντρικό Σύλλογο Πολυτέκνων Γονέων Νομού Θεσσαλονίκης «Οι Άγιοι Πάντες» έχει εκλεγεί στο Γενικό Συμβούλιο της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος  (ΑΣΠΕ) και είναι αντιπρόεδρος της.

Το βιβλίο του κ. Τσακαλίδη «Αυθεντικές ιστορίες προσφύγων του Σιδερά» είναι μία καταγραφή 40  περίπου αυτοτελών και αληθινών ιστοριών προσφύγων της πρώτης γενιάς, που εγκαταστάθηκαν στον Σιδερά Κοζάνης. Μερικές από αυτές συγκλονίζουν με την αυθεντικότητά τους. Σκοπός του ήταν να καταδείξει πόσο αφοσιωμένοι υπήρξαν οι άνθρωποι αυτοί στα ελληνορθόδοξα ιδανικά και πόσο ηρωικό φρόνημα έδειξαν τόσο στον Πόντο, όσο και στην Ελλάδα που εγκαταστάθηκαν. Δεν έχει καθόλου μυθιστορηματικό χαρακτήρα. Λείπει το στοιχείο τόσο της τραγικοποίησης όσο και της ωραιοποίησης. Οι ιστορίες είναι αρκετά τραγικές από μόνες τους και δεν έχουν ανάγκη περαιτέρω τραγικοποίησης, όπως είναι και αρκετά ωραίες από μόνες τους και δεν έχουν ανάγκη περαιτέρω ωραιοποίησης. Ό, τι γράφεται είναι αυθεντικό και ντοκουμενταρισμένο, με ονοματεπώνυμα, φωτογραφίες και διευθύνσεις. Νομίζω ότι διαβάζεται ευχάριστα.
Χωρίς να το επιδιώξει προέκυψε ένα μυστικό και αθόρυβο εγκώμιο της πολυτεκνίας, πράγμα που φαίνεται στα οικογενειακά κάδρα που έχει καταρτίσει. Η συντριπτική πλειονοψηφία είναι υπέρ πολύτεκνοι. Αλλά και στις γνώμες που εκφράζονται για την πολυτεκνία. Δώδεκα παιδιά η μάνα του συγγραφέα και δέχεται την παρατήρηση της ευλαβούς πεθεράς της: «Άφησες την κούνια αδειανή», επειδή καθυστέρησε για λίγο η επόμενη παιδοποιία. Η κούνια κατά την άποψή της δεν έπρεπε να μένει αδειανή, αλλά το ένα παιδί να διαδέχεται το άλλο.
Στο βιβλίο εμπλέκεται και η ιστορία του χωριού του (Α΄ μέρος). Αλλά και σ’ αυτήν αναδεικνύεται αβίαστα το αγαθό της πολυτεκνίας. Ένα χωριό στο οποίο εγκαταστάθηκαν το 1923 διακόσιοι πενήντα τρεις πρόσφυγες όλο και όλο, ενώ το 1949, όταν μετά τη γερμανική κατοχή επαναλειτουργεί το σχολείο, έχει εκατό μαθητές στο δημοτικό σχολείο. Αληθινό παιδομάνι. Με τα πολλά παιδιά κατάφεραν οι πρόσφυγες να επιβιώσουν μέσα στην Τουρκιά. Με τα πολλά παιδιά κατάφεραν όχι μόνο να επιβιώσουν στον άνυδρο και άγονο Σιδερά, αλλά και να αναδειχθούν στο παραγωγικότερο σε κτηνοτροφικά προϊόντα χωριό του Νομού Κοζάνης (500 αγελάδες και 15.000 περίπου πρόβατα). Δυστυχώς από το 1987 το σχολείο αυτό δεν λειτουργεί ελλείψει παιδιών ή ελλείψει δημογραφικού ενδιαφέροντος από την ελληνική πολιτεία. Το διδακτήριο χρησιμοποιείται πλέον για τις «μακαρίες» κηδειών και μνημοσύνων.
Είμαι βέβαιος ότι θα σας αρέσει το βιβλίο με τον τρόπο που είναι γραμμένο. Το βιβλίο παρά τον μεγάλο αριθμό των σελίδων (36 τυπογραφικά (576 σελίδες, το τελευταίο δεκαεξασέλιδο έγχρωμο) διατίθεται, χάρις στην ευγενή χορηγία φίλου του συγγραφέα Ελληνο-αυστραλού, μόνο 10 Ευρώ, παρότι συνοδεύεται και με CD («Με φωνές και χορδές προσφύγων του Σιδερά»).

Σας συστήνουμε θερμά αυτό το βιβλίο.

Θα θυμίσει στους μεγαλύτερους, που κατάγονται από χωριά, τα παιδικά μας χρόνια.

Αξίζει τον κόπο να το διαβάσουμε.

Όσοι θέλετε έχετε την δυνατότητα να το βρείτε στα γραφεία του Συλλόγου μας.

 

 

Ο Πρόεδρος

Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.