ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟ 1821 ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ.
30/03/2018
Ευχές για Καλή Ανάσταση και ωράριο Συλλόγου.
05/04/2018
Σύλλογος Πολυτέκνων Θεσσαλονίκης | Οι Άγιοι Πάντες

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» στις 3/4/2018.

 

 

Ζήσαμε τον διπλό εορτασμό της 25ης Μαρτίου, ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί και Έλληνες, θυμηθήκαμε όλα τα γεγονότα, όλα τα πρόσωπα, την ιστορία μας.

Πρέπει λοιπόν κάποιος να βγει με το ίδιο θράσος και να απαντήσει σε αυτόν τον βάρβαρο οθωμανό πως όσο κι αν επαίρεται για την στρατιωτική του δύναμη η Ελλάδα, αν και μικρή το δέμας, έχει ψυχή που δεν λυγά, δεν φοβάται τις απειλές ενός αρχιτρομοκράτη.

Να του θυμίσει τι έπαθε η οθωμανική αυτοκρατορία όταν αποφάσισαν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και οι ήρωες του 1821 να ξεκινήσουν τον αγώνα «για του Χριστού την πίστη την Αγία και της πατρίδος την Ελευθερία» ενάντια στους βάρβαρους μουσουλμάνους κατακτητές.

Ακόμη να του θυμίσει την πιο πρόσφατη ναυμαχία της «Έλλης» μια και γίνεται συζήτηση για το Αιγαίο μας.

Από την άλλη πλευρά να θυμίσουμε στους Ευρωπαίους και ας ξυπνήσουν επιτέλους, γιατί είναι πολύ εύκολο για τους Τούρκους, χωρίς την αντίσταση των Ελλήνων, να φτάσουν ως τη Βιέννη και να εκπληρώσουν το όνειρο του Σουλτάνου.

Εμείς θεωρούμε ότι είναι ανάγκη, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να ξαναθυμηθούμε και να δούμε πως κατάφεραν και έφθασαν οι αθάνατοι εκείνοι ήρωες στο συγκλονιστικό γεγονός της ιστορίας μας, δηλαδή να ανατρέψουν την βάρβαρη τουρκική τυραννία τεσσάρων αιώνων και να οδηγήσουν την πατρίδα μας στην ανεξαρτησία και στο φως της ελευθερίας.

Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από τότε που ο Τσάρος της Ρωσίας, Δεκέμβριος του 1818, διαπιστώνοντας ότι ο Υπουργός του των Εξωτερικών, ο Ιωάννης Καποδίστριας αντιμετώπιζε προβλήματα με την υγεία του και θέλοντας να τον προστατεύσει του έδωσε άδεια. Τον αγκάλιασε στοργικά και του είπε: «Ο Θεός να σας ευλογεί και να σας προστατεύει. Θα τα ξαναπούμε το φθινόπωρο του επόμενου έτους. Κοιτάξτε όμως, όταν επιστρέψετε, να είναι καλή η υγεία σας». Ο μοναδικός Εθνάρχης και μέγιστος όλων των ελλήνων πολιτικών από την Εθνεγερσία μέχρι σήμερα προετοιμάσθηκε για το ταξίδι του στην Ελλάδα. Πράγματι ο Ιωάννης Καποδίστριας έφθασε στην Κέρκυρα στα μέσα Μαρτίου του 1819.

Όπως ο ίδιος ο Καποδίστριας αναφέρει, εκεί τον επισκέφθηκαν οι Κολοκοτρωναίοι, οι Μποτσαραίοι και όλοι οι σημαντικότεροι άνδρες της Πελοποννήσου, της Ακαρνανίας, της Στερεάς και του Αιγαίου, που του ήσαν παλιοί γνώριμοι, με την ελπίδα να δουν και να μάθουν εάν θα τους προσλάβει η Ρωσία. Τότε βέβαια εξήγησε καθαρά στους οπλαρχηγούς ότι ο αυτοκράτορας της Ρωσίας δεν είχε σκέψεις ούτε ήταν διατεθειμένος να προκαλέσει πόλεμο με τους Τούρκους ή ακόμη να περιπλέξει τις σχέσεις του με την Αγγλία και τις άλλες δυνάμεις.

Βλέποντας οι οπλαρχηγοί ότι δεν μπορούσαν πλέον να περιμένουν και να ελπίζουν στη βοήθεια της Ρωσίας του είπαν: «Ε, λοιπόν, η Ρωσία μπορεί να μας εγκατέλειψε, ο Θεός όμως ποτέ. Αφού οι ισχυροί της Γης μας θέτουν μπροστά σε τέτοιο δίλλημα απελπισίας, να ξέρετε ότι μία μέρα εμείς θα σηκώσουμε τη σημαία του Σταυρού και εάν δεν μπορέσουμε να ελευθερωθούμε από τους Τούρκους, τότε θα πεθάνουμε αντάξιοι των πατέρων μας. Μας μιλάτε για την ανατροφή των παιδιών μας, τη στιγμή που εμείς δεν έχουμε ούτε το ψωμί της ημέρας. Δεν έχουμε να γιορτάσουμε ούτε τις ημέρες που έρχονται».

Ήταν εβδομάδα του Πάσχα, όπως και τώρα.

Ως ιδιώτης, ο Ιωάννης Καποδίστριας τους βοήθησε χρηματικά όσο μπορούσε και τους υποσχέθηκε μάλιστα να ζητήσει από τον Αυτοκράτορα τη συνδρομή του για τις οικογένειές τους.

Η απάντηση των οπλαρχηγών ήταν σκληρή δεν αποθάρρυνε όμως τον Εθνάρχη που συνέχισε τις προσπάθειές του υπέρ της Ελλάδος.

Η εκστρατεία του Σουλτάνου κατά του Αλή Πασά έφερε τους Έλληνες σε μεγάλη δυσκολία και προ σοβαρών διλημμάτων: Ή αφανισμός, ή δουλεία, ή ένοπλη αντίσταση.

Ήταν σαφές, όπως ο ίδιος ο Καποδίστριας αναφέρει, ότι κανένα διπλωματικό διάβημα δεν θα είχε την παραμικρή πιθανότητα να επαναφέρει την τάξη είτε στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες είτε στην Ελλάδα.

Οι υπουργοί των συμμαχικών δυνάμεων στη διάσκεψη του Λάϊμπαχ φαντάζονταν και πίστευαν ότι μετά από λίγες ημέρες κανείς δεν θα αναφερόταν πλέον σε Τούρκους και Έλληνες και όλα θα επανέρχονταν στο προηγούμενο καθεστώς της ηρεμίας.

Τότε ο Ιωάννης Καποδίστριας τους απάντησε: «Πολύ θα ήθελα, κύριοι, να συμμερισθώ τη γνώμη σας. Αν όμως θέλετε την δική μου, τότε θα σας πληροφορήσω ότι με βάση το υφιστάμενο σύστημα μόνο μετά από, τουλάχιστον, είκοσι πέντε χρόνια θα έχετε την ικανοποίηση να μην ακούτε για Έλληνες και Τούρκους. Όσο για το προηγούμενο καθεστώς, αυτό, κύριοι, παρήλθε οριστικά».

Ενώ ο αυτοκράτορας της Ρωσίας και μετά την έκρηξη της Ελληνικής Επαναστάσεως συνέχιζε την ίδια τακτική του, ελπίζοντας και πιστεύοντας ότι με την διπλωματική οδό και με τις διαπραγματεύσεις θα έλυνε το ζήτημα.

Ήταν Αύγουστος του 1821, τότε ο Καποδίστριας είπε στον Αυτοκράτορα: «Αν πιστεύουμε ότι μέσα από διαπραγματεύσεις θα εξαναγκάσουμε τους Τούρκους να συμπεριφέρονται προς τους Χριστιανούς με τρόπο ανθρώπινο και λογικό, σημαίνει ότι πρέπει να αγνοήσουμε την πείρα αιώνων. Μόνο με τη δύναμη των όπλων, και όσο υπάρχει ακόμη καιρός, μπορούμε να φέρουμε την ειρήνη στην Ανατολή.

Τίποτε όμως από όλα αυτά δεν είναι εφικτό, αν συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε μέσω διπλωματικών εγγράφων. Χρειαζόμαστε δράση».

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ήταν ο μεγαλύτερος Έλλην διπλωμάτης όλων των εποχών ο Ιωάννης Καποδίστριας, όλα όσα έλεγε αυτός ο Εθνικός Κυβερνήτης, αυτοί που σήμερα νέμονται την εξουσία και κυβερνούν την πατρίδα μας, τα αγνοούν. Αν νομίζουν ότι οι Τούρκοι θα ελευθερώσουν και θα παραδώσουν εύκολα και χωρίς άλλο τους δύο (2) συλληφθέντες Έλληνες αξιωματικούς βρίσκονται σε πλάνη. Εδώ να σημειώσουμε ότι όπως υποστηρίζουν κορυφαίοι Έλληνες στρατιωτικοί, τους δύο αξιωματικούς τους συνέλαβαν εντός του Ελληνικού εδάφους.

Οι τουρκικές απειλές σε Αιγαίο και Κύπρο συνεχίζονται, σε κάθε περίπτωση όλες αυτές οι προκλήσεις είναι σαφή μηνύματα προς την Ελληνική πλευρά ότι οι πολιτικές του ενδοτισμού και του κατευνασμού, που ακολουθήθηκαν κατά τα τελευταία χρόνια, έφεραν μόνο κλιμάκωση των Τουρκικών διεκδικήσεων.

Είναι επιτακτική ανάγκη σήμερα να ενισχυθούν οι αμυντικές δυνατότητες και οι στρατηγικές συμμαχίες της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και το αγωνιστικό φρόνημα του λαού.

Ο μεγαλύτερος Έλλην διπλωμάτης όλων των εποχών, ο Ιωάννης Καποδίστριας, ήταν ο εντιμότερος και δικαιότερος διπλωμάτης όλων των εποχών και πρέπει οι Ευρωπαίοι να λάβουν υπόψη τους όλα όσα έλεγε. Δεν μπορούν και δεν επιτρέπεται να συμπεριφέρονται όπως ο Πόντιος Πιλάτος, να αδιαφορούν για όσα γίνονται στα ανατολικότερα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να μην παίρνουν θέση για τις απαράδεκτες συμπεριφορές της Τουρκίας και να νομίζουν ότι «πέρα βρέχει».

Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει ασφαλής, δίκαιη, πολιτισμένη, ελεύθερη και Χριστιανική και να ανακτήσει το μεγαλείο που είχε πριν από την υιοθέτηση της πολυπολιτισμιτότητας. Οι συνέπειες και γι’ αυτούς θα είναι Εφιαλτικές.

Μόνον η ισχύς εξαναγκάζει τους Τούρκους, αυτό να το καλάβουν όλοι.

Το 1821 μόνο με την απόφαση του θανάτου και την ισχύ των όπλων οδήγησαν οι αθάνατοι εκείνοι Ήρωες την πατρίδα μας στην ανεξαρτησία και το φως της ελευθερίας.

Ο Άγιος Θεός να φωτίσει την θρησκευτική, την πνευματική και ιδιαίτερα την πολιτική ηγεσία της πατρίδας μας να κάνουν το καθήκον τους και ότι καλύτερο για τους Έλληνες και την Ελλάδα.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

 

Ο πρόεδρος 

Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.